Årets midsommartårta, bestående av jättegod jordgubbsvaniljkräm samt enkel lemon curd fyllning, täckt med citronfrosting. Denna är gjord för att räcka till ca 25 personer, så jag har gjort två bottnar i 30 cm format för att få 4 lager fyllning; jordgubbsvaniljkräm, skivade färska jordgubbar, lemon curd fyllning samt ytterligare ett lager jordgubbsvaniljkräm. Sen är den dekorerad med chokladganache som består av lika delar grädde som choklad.
Tårtbotten (x 2 stycken för stor tårta)
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
Tillagning tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt
och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner
det i äggsmeten. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten.
Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant. Grädda kakan i
mitten av ugnen i 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
Enkel lemon curd fyllning
1 dl Lemon curd
2,5 dl vispgrädde
Tillagning lemon curd fyllning
Blanda grädden med lemon curden och vispa upp den till en fast grädde.
Jordgubbsvaniljkräm
500 g jordgubbar
2,5 dl mjölk
0,5 citron, zest och saft
1 vaniljstång
100 g äggula
40 g maizena
100 g socker
25 g smör
Tillagning jordgubbsvaniljkräm
Häll jordgubbarna i en kastrull och värm samt mosa till puré. Sila ned
purén i en kastrull. Låt jordgubbspuré, mjölk, citronzest samt
vaniljstång koka upp. Låt stå i minst 10 minuter och ta sedan bort
vaniljstången. Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand.
Tillsätt äggvispet i kastrullen och låt krämen kokas riktigt tjock. Ta
av från plattan och tillsätt sist smöret. Det blir mycket
jordgubbsvaniljkräm så det räcker till fler tårtor. (Halvera receptet om
du gör en enkel tårta).
Citronfrosting
300 g cream cheese
150 g smör
2,5 dl florsocker
1 Citronzest
ev pastafärg
Tillagning citronfrosting
Vispa rumsvarmt smör och cream cheese krämigt och jämnt. Häll i
florsocker och citroncest och vispa till en tjock frosting. Färga delar
av frostingen om så önskas.
CONVERSATION
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
About Me
Jag har i perioder en väldig förkärlek till att baka. Jag har noll utbildning i det men har slevat runt i köket sedan liten och helt enkelt testat mig fram. Jag brinner extra för tårtor, bakelser och mjuka kakor. Och vad gäller smaker älskar jag frukt, choklad och kokos.
Popular Posts
-
Årets midsommartårta, bestående av jättegod jordgubbsvaniljkräm samt enkel lemon curd fyllning, täckt med citronfrosting. Denna är gjord för...
-
En av mina favorittårtor alla gånger är denna Hallonmousse tårta med passion/cotroncurd täckt med vit chokladfrosting. Recept på tårtbotten...
-
Riktigt syrliga ohc saftiga små cupcakes, med en topp av maräng och krämig gömma med lemoncurd. Kokoscupcake 100 g smör 1 dl strö socke...
0 kommentarer:
Skicka en kommentar