Midsommartårta

Årets midsommartårta, bestående av jättegod jordgubbsvaniljkräm samt enkel lemon curd fyllning, täckt med citronfrosting. Denna är gjord för att räcka till ca 25 personer, så jag har gjort två bottnar i 30 cm format för att få 4 lager fyllning; jordgubbsvaniljkräm, skivade färska jordgubbar, lemon curd fyllning samt ytterligare ett lager jordgubbsvaniljkräm. Sen är den dekorerad med chokladganache som består av lika delar grädde som choklad.

Tårtbotten (x 2 stycken för stor tårta)
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm  salt
1 tsk mald kardemumma

Tillagning tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med smeten. Fyll en smord och bröad springform med löstagbar kant. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.

Enkel lemon curd fyllning
1 dl Lemon curd
2,5 dl vispgrädde

Tillagning lemon curd fyllning
Blanda grädden med lemon curden och vispa upp den till en fast grädde.

Jordgubbsvaniljkräm
500 g jordgubbar
2,5 dl mjölk
0,5 citron, zest och saft
1 vaniljstång
100 g äggula
40 g maizena
100 g socker
25 g smör

Tillagning jordgubbsvaniljkräm
Häll jordgubbarna i en kastrull och värm samt mosa till puré. Sila ned purén i en kastrull. Låt  jordgubbspuré, mjölk, citronzest samt vaniljstång koka upp. Låt stå i minst 10 minuter och ta sedan bort vaniljstången. Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand. Tillsätt äggvispet i kastrullen och låt krämen kokas riktigt tjock. Ta av från plattan och tillsätt sist smöret.  Det blir  mycket jordgubbsvaniljkräm så det räcker till fler tårtor. (Halvera receptet om du gör en enkel tårta).

Citronfrosting
300 g cream cheese
150 g smör
2,5 dl florsocker
1 Citronzest
ev pastafärg

Tillagning citronfrosting
Vispa rumsvarmt smör och cream cheese krämigt och jämnt. Häll i florsocker och citroncest och vispa till en tjock frosting. Färga delar av frostingen om så önskas.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Back
to top