Kokoscupcake med citrongömma

Riktigt syrliga ohc saftiga små cupcakes, med en topp av maräng och krämig gömma med lemoncurd.

Kokoscupcake
100 g smör
1 dl strö socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljsocker
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en muffinsplåt med kokosflingor. (eller ta fram 35 små muffinsformar på en plåt). Vispa ägg och socker pösigt, minst 4 minuter.  Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kokos i en separat bunke och rör sedan ner kokosblandningen i smeten. Fyll muffinsformarna till lite mer än hälften med smet. Grädda i mitten av ugnen ca 13 min.


Lemoncurd
1 msk smör     
1/2 dl strösocker     
1/3 dl vatten     
1 msk maizena majsstärkelse     
1 st äggulor     
1 st citron, rivet skal
1 st citroner, saften

Blanda vatten, socker, citronsaft och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 2 min under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner en äggula i taget. Sätt tillbaka kastrullen på plattan.  Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.  Ta kastrullen från värmen. Rör ner citronskal och smör. Låt krämen kallna.

Italiensk maräng
2 äggvitor
½ dl socker
Ett par droppar citron
1 1/4 dl socker
1/4 dl vatten

Vispa äggvita, citron och den mindre mängden socker till ett hårt skum. Koka upp vattnet tillsammans med resten av sockret (1 1/4 dl) tills det når 122 grader. Häll sedan sockerlagen en tunn stråle ner i den uppvispade äggvitan under omröring.

Klicka eller spritsa upp marängen ovanpå pajen och hör fina toppar med en sked.Bränn därefter marängen med en brännare eller på grillvärme i ugnen för att få fin färg, den ska vara nästan bränd i topparna.

CONVERSATION

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Back
to top